Cheese Tart Ummi

Assalamualaikum,

Jumpa lagi di Kualidapur… lama tak update blog… bz n letih skit akhir2 ni… tapi aktiviti memasak tetap diteruskan setiap hari.

Ummi sebenarnya dah lama sangat nak try buat cheese tart.. dah berapa kali beli blueberry filling tapi tart tak menjadi gak.. blueberry habis anak2 ummi makan dengan roti.

minggu lepas, jalan2  dapur Kak Azlita Masam Manis dan jumpa step by step untuk buat cheese tart ni terus ummi semangat nak buat masa tu juga. Kebetulan cream cheese memang ada stok dalam esbok dan bahan2 semua ada, terus ummi buat tak tunggu lagi.. Along pun ada lagilah semangat ummi nak buat sebab along suka sangat ngan cheese… hehe…

ok .. ni resepi yang ummi ambik dari dapur Kak Azlita Masam Manis.. kalau nak tengok step by step sila singgah sana .. macam-macam ilmu dan petua boleh dapat. Tq Kak Ita sebab tak lokek ilmu..  Mohon copy resepi yer… tqvm..

Untuk Shell / Crust

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Cara-cara

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman. (Ummi simpan sekejap jer sebab tak sabar nak buat n nak makan cheese tart ni.. huhu)

Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 – 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Filling / Inti

Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni. Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an tuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri. (Ummi guna strawberry filling sebab tu jer stok yang ada)
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi. (Ummi ikut cara kak Ita ni memang senang)

Cream Cheese
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.

bila dah siap semua.. kita boleh decorate chese tart kita.. ikut step by step dari Kak Ita…

Seronok buat cheese tart ni masa nak melorek… hahaha… macam-macam corak  jadi.. rasa macam budak sekolah 1st time guna water color… comot2… lepas ni ummi nak cuba lagi.. buat dengan along.. dia pun sama nak melorek n tukang komen..

Las sekali, bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
tambahan : ita bakar api atas bawah tapi ita letak dekat rak bawah.

Untuk resepi ni, 1 adunan shell ita dapat buat dalam  40 biji shell itu pon bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell.
Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 – 80 shell.
Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust atau shell dan 1 adunan cheese

Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama…

ok selamat mencuba..

Ini hasil dari ummi dan anak2 .. tak cun sangat tapi puas hati dapat buat sendiri… lain kali boleh cuba lagi..

ok jumpa lagi… (tak tau bila lah pulak… huhu..) — apsallah gambar jadi gini… lama tak update.. dh lupa.. takperlah janji update untuk rujukan ummi dan anak2…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s