Kek Pisang

Assalamualaikum, hehe.. pisang lagi. sebenarnya nak habiskan pisang yang da masak saangat tu.. ada 5 biji jer lagi.. teringat lak kek pisang.. ummi cuba resepi kek pisang gebu dari jintanmanis.. memang best.. sedap n gebu.. teringat dulu masa afiq kecik-kecik selalu beli kek pisang sebab dia suka sangat kek pisang.. sekarang ummi dah tahu buat kek pisang.. nanti along balik, ummi buatkan ye.. senang jer rupanyer wat kek pisang nie.. tq jintanmanis for the resepi…ummi ubahsuai skit..

ini resepinyer..

bahan-bahan

  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 s/k baking powder
  • 1 s/k soda bikarbonat
  • 1 cawan gula (ummi letak 3/4 cawan jer sebab pisang dah manis)
  • 5 biji pisang (resepi asal 3 biji)
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 s/k esen vanila
  • 2 biji telur
  • 1 sudu besar susu tepung (yang ni ummi tambah, resepi asal takda)

Cara-cara (ikut cara ummi..hehe)

  1. campurkan pisang, gula, minyak dan telur. Blend sampai hancur.
  2. Campurkan tepung, baking powder, soda bikarbonat, gaul sebati
  3. masukkan bahan yang diblend tadi, masukkan susu dan esen vanila.
  4. gaul sebati semua bahan.
  5. masukkan dalam loyang kek yang telah dileser dengan minyak. goyang-goyangkan sikit loyang.
  6. panaskan oven.
  7. bakar dalam oven selama 50 minit pada suhu 150 C

ok selamat mencuba….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s